Program odbudowy wiatraków na Lassithi

data_2016-11-19 20:05:24 2016-11-19 20:05:24

Rosną szanse, że w niedalekiej przyszłości choćby częściowo zostanie przywrócony pierwotny wygląd płaskowyżu Lassithi, czyli miejsca gdzie w przeszłości znajdowało się nawet 12 tysięcy wiatraków. W tym tygodniu w Atenach odbyło się spotkanie regionalnych władz tego regionu wraz z Ministrem Infrastruktury George Dede (ΓιώργοΔέδε). Jednym z ważniejszych tematów omawianych w tym gronie stanowił projekt odbudowy sieci wiatraków wykorzystywanych do nawadniania tego płaskowyżu.

Wiatraki na Lassithi

Minister zapowiedział, że już niedługo uruchomiony zostanie program dofinansowania budowy wiatraków. Łącznie na ten cel ma być przeznaczone około 3 mln €. Koszty rewitalizacji pojedynczego wiatraka nie są duże. Już w zeszłym roku burmistrz płaskowyżu szacował, że dzięki relatywnie niewielkim nakładom finansowym można byłoby przywrócić do pełnego działania około 300 urządzeń. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnego materiału, który został opracowany przez jednego z kreteńskich inżynierów, trwałość żagli będzie o wiele większa niż wcześniej.

Warto również pamiętać, że ponowne uruchomienie wiatraków pozwoliłoby na zredukowanie ilości energii elektrycznej pochłanianej przez pompy nawadniające płaskowyż Lassithi. Aspekty proekologiczne są szczególnie ważne dziś kiedy redukcja emisji gazów cieplarnianych jest jednym z ważniejszych tematów przewijających się w aspekcie szeroko pojętej współczesnej działalności człowieka.

Lassithi

Wszystkie strony uczestniczące w tych rozmowach wykazały również duże zainteresowanie tym aby wiatraki znalazły się w gronie miejsc stanowiących Światowe Dziedzictwo UNESCO. To bardzo dobra wiadomość i swoista kontynuacja zeszłorocznego projektu zgłoszonego do konkursu Europa Nostra. Już wtedy inicjatywa ta zdobyła duże uznanie wśród osób wchodzących w skład jury przyznających tę nagrodę. Również i my pisaliśmy o tym na łamach naszej strony oraz prosiliśmy Was o wsparcie tego projektu. W dalszym ciągu będziemy trzymać kciuki za tę inicjatywę i mamy szczerą nadzieję, że zostanie ona uruchomiona.

Gosia i Piotrek,  data_2016-11-19 20:05:24 2016-11-19 20:05:24
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Anna Czyż
2016-11-22 01:14:52

Super by było bo Płaskowyz to przepiękne miejsce ale droga do niego ...to strach sie bac ha ha ha

Anna Czyż
2016-11-22 01:17:38

Płaskowyż Lassithi

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154054510587551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera