Czeski grecki jogurt i kanadyjska feta

data_2016-06-05 20:02:58 2016-06-05 20:02:58

Jak donosi strona greekreporter.com wiele wskazuje na to, że już w niedalekiej przyszłości feta może utracić miano produktu, którego pochodzenie jest ściśle powiązane z miejscem produkcji, a sama nazwa jest chroniona międzynarodowymi regulacjami. Wszystko to jest spowodowane nowymi umowami handlowymi, jakie zawarte zostały między Unią Europejską oraz krajami takimi jak Kanada oraz RPA.

Feta

Może to oznaczać niebagatelne straty dla greckich producentów. W chwili obecnej roczny eksport tego sera wyceniany jest na około 380 mln euro. Jeśli na rynek państw europejskich zostaną wprowadzone inne produkty sygnowane mianem fety to z całą pewnością można spodziewać się, że spora część nieświadomych klientów sięgnie po tego typu produkty.

Wedle informacji zamieszczonej na stronie greekreporter.com w chwili obecnej walkę można uznać już za przegraną. Obecny grecki minister rolnictwa Evangelos Apostolou rozkłada ręce oraz stwierdza, że kluczowe decyzje zostały podjęte jeszcze we wrześniu 2014 roku. Co prawda zapowiada, że nie sygnuje tych umów oraz będzie je wetować, jednak są to tylko gesty nie mające większego znaczenia dla dalszego biegu tych międzynarodowych traktatów.

Feta

Niestety to nie koniec problemów greckich produktów, gdyż do równie kuriozalnej sytuacji doszło w przypadku greckiego jogurtu. Nasz południowy sąsiad jest krajem, który zyskał prawo do sygnowania tą nazwą swoich jogurtów. Producenci zlokalizowani w Republice Czeskiej, będą mogli produkować oraz eksportować swój czeski "grecki" jogurt na rynki międzynarodowe.

Oryginalny grecki jogurt

Niestety to nie pierwsze tego typu przypadki kwestionowania tego, że feta jest produktem z chronioną nazwą pochodzenia geograficznego. Grecy dopiero w 2007 roku uzyskali pełne prawo do jej stosowania. Jeśli chcielibyście zapoznać się z naszym artykułem na temat Europejskiej "bitwy" o fetę, to zapraszamy na poniższą stronę: http://www.crete.pl/kuchnia-grecka-artykuly/ser-feta.html.

Gosia i Piotrek,  data_2016-06-05 20:02:58 2016-06-05 20:02:58
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Bozena Kamińska
2016-06-05 21:10:06

To już koniec świata

1
Zofia Sokołowska
2016-06-06 05:52:42

Czy to TTIP ?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-06-06 06:20:58

Niestety źródła nie podają tego. Grecy wiele lat walczyli z producentami z innych krajów europejskich o wyłączność na produkcję fety, powołując się na niepowtarzalne warunki i czynniki decydujące o smaku tego sera. Teraz czas na wojenkę międzykontynentalną.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153646805922551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera