Podatek od gwiazdek dopiero od 2018 roku

data_2016-05-13 19:48:28 2016-05-13 19:48:28

W Grecji od kilku miesięcy trwa gorączkowe poszukiwanie nowych źródeł zapewniających dodatkowe wpływy do tamtejszego budżetu. Całkiem niedawno wspominaliśmy na naszej stronie, że jednym z takich "nowatorskich" rozwiązań miał być specjalny podatek płacony przez wszystkie osoby wypoczywające w hotelach posiadających więcej niż dwie gwiazdki. Propozycja tego dodatkowego obciążenia nakładanego na turystów spotkała się z bardzo ostrą reakcją branży hotelarskiej. Suchej nitki na tym podatku nie pozostawiły żadna z organizacji zrzeszających firmy z sektora turystyki.

Hotele w EloundaNajwyższą stawką podatku miały być obciążone luksusowe hotele

Wydaje się jednak, że ta bardzo ostra reakcja odniosła skutek. Premier Grecji, Alexis Tsipras, w swoim wystąpieniu wygłoszonym wczoraj w czasie 24. walnego zgromadzenia Stowarzyszenia Greckich Przedsiębiorstw Turystycznych SETE zapowiedział, że w tym roku podatek ten nie zostanie wprowadzony w życie. Bynajmniej jednak nie oznacza to tego, że obecny grecki rząd zupełnie rezygnuje z tego pomysłu. W chwili obecnej wdrożenie tego podatku zostało tylko i wyłącznie odroczone do 2018 roku.

Alexis Tsipras wyraźnie podkreślił, że działanie to zostało podjęte mimo silnych nalegań ze strony kredytodawców. Podatek ten wchodzi w skład pakietu "reform", które zostały uzgodnione w ramach najnowszego programu pomocowego.

Wiadomość ta na pewno ucieszyła oraz uspokoiła branżę turystyczną … przynajmniej na najbliższe dwa sezony turystyczne. To czy podatek zostanie wprowadzony w późniejszym terminie będzie w dużej mierze uzależnione od sytuacji finansowej Grecji. Jak twierdzi Alexis Tsipras jest duża szansa, że na koniec roku odnotowany zostanie niewielki wzrost greckiego PKB. Czas pokaże jak bardzo realne są te optymistyczne założenia. My osobiście życzymy Grekom udanego sezonu turystycznego.

Więcej informacji o planowanym podatku znajdziecie w poniższej aktualności:
Czyżby nowy podatek w greckich hotelach?

Piotrek,  data_2016-05-13 19:48:28 2016-05-13 19:48:28
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Pauline Swindell
2016-05-13 18:55:30

That's not going to Crete ,staying in places like that ,get out and see the island ,it's beautiful ,and the people ,the food is something to die for ,

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-05-13 22:14:27

This article is about the new tax. Read the source article, please. http://news.gtp.gr/2016/05/12/pm-tsipras-levy-greek-hotels-2018/

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153603356597551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera