Drugi konkurs kreteńskiej oliwy

data_2016-02-15 19:29:00 2016-02-15 19:29:00

Od kilku lat lokalne władze Krety oraz szereg organizacji pozarządowych dążą do tego by w jak najlepszy sposób promować oliwę produkowaną przez tamtejszych rolników. Jednym ze sposobów jest organizacja konkursu na najlepszą oliwę tłoczoną na Krecie. W ubiegłym roku impreza ta zadebiutowała w kalendarzu kreteńskich wydarzeń i cieszyła się dużą popularnością wśród producentów oliwy.

Konkurs na oliwę z oliwek

Finał kolejnej edycji tego konkursu odbędzie się w Rethymno w dniach 19-20 marca. Wcześniej jednak, bo już od dnia dzisiejszego aż do 11 marca będzie otwarta możliwość dostarczania próbek, które będą podlegały ocenie. Podobnie jak w roku ubiegłym próbki oliwy muszą być dostarczone w opakowaniach nie mniejszych niż 500 ml, które będą posiadać oznaczenie producenta oraz numer partii. Oczywiście na potrzeby samej oceny oliwa będzie umieszczana w "anonimowych" pojemnikach pozwalających na przeprowadzenie tak zwanej ślepej próby. Każda z oliw będzie również poddana wnikliwej analizie chemicznej, która będzie stanowić wstępny proces oceny. Oliwy nie spełniające założonych kryteriów będą wykluczone z dalszej części konkursu.

W skład jury oceniającego oliwę wchodzi dziesięć osób mogących poszczycić się bardzo wysoką praktyczną wiedzą na temat oliwy oraz jej produkcji. W gronie tych osób znalazł się również Giuseppe Antonio Laur, włoski ekspert z dziedziny uprawy drzew oliwnych, który jest niezwykle cenioną osobistością często goszczącą w różnego rodzaju międzynarodowych konkursach producentów oliwy z oliwek.

W konkursie mogą brać udział indywidualni producenci, spółdzielnie lub też duże firmy zajmujące się przemysłowym tłoczeniem oliwy. Szczegółowe informacje na temat wymagań kwalifikacyjnych oraz opłat związanych z udziałem można znaleźć na stronie organizatora: http://www.cretanooc.org/. W chwili obecnej jest ona dostępna jedynie w języku greckim.

Bardzo cieszymy się, że impreza ta na stałe wpisała się do kalendarza kreteńskich wydarzeń. Rywalizacja tamtejszych producentów oliw z pewnością przyniesie wymierne korzyści w postaci wciąż rosnącej jakości oferowanych produktów. Konkurs ten to również doskonała okazja do tego aby mniejsi producenci mogli pochwalić się swoimi niejednokrotnie bardzo dobrymi oliwami. Jest to szczególnie ważne w kontekście dosyć nierównomiernej walki, jaką toczą te rodzinne firmy z dużymi koncernami oraz markami o zasięgu międzynarodowym.

Piotrek,  data_2016-02-15 19:29:00 2016-02-15 19:29:00
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Agnieszka Polulis
2016-02-15 18:48:26

Ciekawe która wygra?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-02-15 19:02:00

Jak będą znane wyniki to na pewno napiszemy :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-02-15 19:08:40

Jeśli jesteś ciekawa jakie były wyniki w zeszłym roku to więcej informacji znajdziesz na poniższej stronie:
http://www.crete.pl/news_703_Wyniki_pierwszego_konkursu_na_najlepsza_kretenska_oliwe.html

Magda Jednorożcamama
2016-02-15 19:21:14

Może moja kumpela Olivia Oliwkowa z Vouves wygra

Agata Szczurek Ailamaki
2016-02-15 19:50:54

W zeszłym roku nasza oliwa Sitia03 została wyróżniona w tym konkursie:)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-02-15 20:27:09

Super. Gratulujemy :). Mamy nadzieję, że również i w tym roku staniecie w szranki w tym konkursie.
Kiedyś mieliśmy oliwę z Sitii, faktycznie bardzo dobra. Zresztą w naszej szafce mamy jeszcze puszeczkę oliwy z Moni Toplou, czyli też z tego rejonu Krety.

Adam Mickiewicz
2016-02-15 20:09:26

Mam prośbę, możecie polecić jakąś muzę grecką często w programach poświęconych podróżą do Grecji, na Kretę pojawia się podkład z grecką muzą ostatnio oglądaliśmy z żoną program teoria smaku Teo Vafidisa poświęconego Krecie, fajne klimaty żona zapytała czy mam coś z muzyki greckiej, dzięki wielkie jak by co, pozdrawiam :-)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-02-15 20:37:59

Adam niestety my nie jesteśmy zbyt "muzykalni" jeśli chodzi o kreteńskie klimaty. Z pewnością jednak sporo tego typu muzyki znajdziesz na youtube.

 Magda Jednorożcamama
Magda Jednorożcamama
2016-02-19 07:39:04

http://youtu.be/lzRpzxWzD8s

 Magda Jednorożcamama
Magda Jednorożcamama
2016-02-19 07:42:00

http://youtu.be/oMejpslfERs
I facet z którym spędzam wakacje

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153407465412551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera