Booking.com

Pieczona ryba z wyspy Spetse

Pieczona ryba z wyspy Spetse

Składniki

  • oliwa z oliwek (około 2-3 łyżek stołowych)
  • 1 średniej wielkości posiekana drobno cebula
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 120 ml białego wina
  • 1 puszka posiekanych pomidorów razem z zalewą
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 filety rybne (w zależności od wielkości), najlepiej sprawdzą się tu gatunki takie jak sola, strzępiel, dorsz, może też być żabnica, turbot albo piotrosz
  • greckie zioła do ryb
  • sól, pieprz
  • sok z 1 połówki cytryny

Ψαρια σπετσιώτικα

To jeden z naszych ulubionych przepisów na greckie dania z ryb. Pochodzi z maleńkiej wyspy Spetse położonej przy półwyspie Chalkidiki. To wyjątkowo pyszne i dość proste danie nie wymagające dodawania wyszukanych składników. Oryginalnie Grecy pod koniec pieczenia posypują rybę tartą bułką, ja tego jednak nie robię. Rybę przyprawiam kreteńską mieszkanką ziół do ryb oraz gałązką świeżego rozmarynu. Sposobów przyrządzania tego dania jest całkiem sporo, więc sądzę że ta drobna modyfikacja nie zaszkodzi.

Jeśli zamiast białego wytrawnego wina dodacie wino ziołowe to jeszcze bardziej podkreśli ono wszystkie smaki. Tak przyrządzoną rybę można podawać z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami. Ziemniaki można także upiec razem z rybą, kładąc je na spód naczynia żaroodpornego pod rybę. Trzeba pamiętać jednak, że ten sposób wydłuży czas przygotowania.

Przepis ten jest dość elastyczny jeśli chodzi o gatunki ryb, które można przyrządzić w ten sposób. W daniu tym sprawdzą się zarówno filety, jak i całe ryby.

1. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym uprzednio cienką warstwą oliwy z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny. Na koniec posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

2. Przygotowanie sosu zaczynamy od podsmażenia na oliwie cebuli i czosnku, do których po zmięknięciu (około 5 minut) wlewamy wino. Ilość wina podana w składnikach jest wartością orientacyjną, ponieważ w praktyce zazwyczaj wlewam je metodą “na oko”. Następnie dodaję pomidory razem z zalewą, natkę pietruszki i szczyptę cukru.

3. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem a także dodaję szczyptę mieszankę ziół do ryb zakupioną na Krecie (o składzie: oregano, bazylia, seler i rozmaryn).

4. Po doprowadzeniu sosu do wrzenia przykręcamy gaz i redukujemy go do momentu aż będzie gęsty. Odpowiednie odparowanie sosu jest ważne, ponieważ nadmiar wody nie służy temu daniu.

5. Na filety nakładamy gotowy sos a następnie na wierzch kładziemy gałązki świeżego rozmarynu.

6. Naczynie umieszczamy na 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Jeśli filety są grubsze trzymamy je w tej temperaturze dodatkowe 5 minut. Po upływie tego czasu podwyższamy temperaturę piekarnika do 220 stopni i pieczemy przez kolejne 15 minut.


Pieczona ryba z wyspy Spetse

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Iwona Michalak
2017-05-06 14:24:36

dziękuję za przepis

Wykorzystałam przepis, wyszło fantastycznie.

Dziękuję  bardzo

Piotrek | www.crete.pl
Piotrek | www.crete.pl
2017-05-06 19:17:02

Iwona bardzo cieszymy się, że spodobał Ci się przepis zamieszony na naszej stronie i gorąco zachęcamy Cię do kolejnych kulinarnych eksperymentów z kuchnią grecką :)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154476348027551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Papryki nadziewane kalmarami

Papryki nadziewane kalmarami

Stali bywalcy Krety i Grecji doskonale znają danie gemista czyli faszerowane papryki, cukinie bądź pomidory. To świetne smaczne danie może być przygotowywane zarówno w wersji wegetariańskiej jak i z mięsem. W obu wypadkach jest tak samo pyszne.

Kalmary smażone w głębokim oleju

Kalmary smażone w głębokim oleju

W greckich tawernach jedną z najbardziej popularnych przystawek są smażone kalmary. Najsmaczniejsze i najbardziej miękkie będą małe osobniki, więc jeśli jest okazja to właśnie takie najlepiej zamówić. Warto jednak pamiętać aby na ucztę z owoców morza wybrac się do dobrej tawerny a nie do jednej z “knajpek” zlokalizowanych przy okolicznym turystycznym deptaku, bo wtedy rosną szanse na otrzymanie gumowatych i niesmacznych kalmarów.

Garides saganaki

Garides saganaki

Garides saganaki czyli krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Szczególnie przypadnie ono do smaku miłośnikom tych skorupiaków. Gęsty pomidorowy sos z zatopionymi krewetkami, posypany serem feta i natką pietruszki podaje się z dobrym pieczywem, którym doskonale wygarniemy resztki sosu. Choć danie jest proste do wykonania to jednak do jego przygotowania trzeba zarezerwować sobie trochę czasu. Spora jego cześć zostanie poświęcona na oczyszczenie krewetek.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb
 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera