Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Another feta dispute won

data_2025-04-05 20:53:56 2025-04-05 20:53:56

Feta cheese, known to all fans of Greece, is still eagerly counterfeited by cheesemakers around the world. An example of this practice is the decision of a court in Chile issued on March 20, which blocked an attempt to use the name "feta" for a product completely unrelated to Greek cheese. This is of course not the first time that the Greek national cheese has sparked a trade dispute at an international level.

Feta

Feta is a product of international renown and high value, which is why some people are trying to ‘steal’ the name ,” said Christos Apostolopoulos, president of the Association of Greek Dairy Companies. The Chilean court’s decision is a message to other producers that the name is reserved exclusively for Greek products.

The Chilean court's ruling thus ends a four-year tussle over the American product " Athenos Feta ". In 2021, the Association of Greek Dairy Companies reserved the name feta in the Chilean Intellectual Property Organization (INAPI). The registration of this name was opposed by the American Consortium for Common Food Names Holdings Inc. (CCFN ), which filed an appeal to INAPI. However, this institution rejected the American objection, which resulted in CCFN appealing to the Industrial Property Court of the Second Instance in Chile in 2024. However, this court agreed with the Association of Greek Dairy Companies, citing European Union regulations.

Since 2002, the name feta has been included in the register of protected designations of origin (PDO), which means that this type of cheese can only be produced in Greece from sheep's milk or sheep's milk with a maximum of 30% goat's milk. This milk can only be obtained from local breeds of sheep and goats that feed on specific vegetation, and the cheese must be made in accordance with traditional recipes and production methods.

If you are interested in this topic, we encourage you to read the article in which we describe the Greek battle to protect the name feta in the European Union.

Greek feta cheese

Gosia,  data_2025-04-05 20:53:56 2025-04-05 20:53:56
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
see other news from this month »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/1066493378858259

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera