Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.
What do you need on such cold winter days as the last time? Cretan rakomelo hot! Even a small portion of this hot alcohol will warm even the most frostbite.
You will need: 100 ml of crayfish, about 35 grams of honey (preferably Cretan), 1-2 cinnamon sticks and 3-4 cloves. Crayfish with cinnamon and cloves should be heated in a saucepan, add honey and leave on low heat for about 5 minutes. During this time, the drink should be stirred with a spoon. Before serving, you can remove cinnamon and cloves so that they do not interfere with tasting. Drink while it's hot!
You may have met the rakomelo during your vacation travels. However, if you had the opportunity to try them, it was probably cold. Hot Rakomelo is a typical winter version.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Film znajdziecie na naszej stronie:
https://www.crete.pl/news_2351_Gorace_rakomelo_-_najlepsze_na_mroz.html
komentarz z
Rakomelo to jest to ale rzeczywiście znam tylko na zimno
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157683342967551