Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

The inhabitants of Anogia sew masks

data_2020-04-17 20:07:09 2020-04-17 20:07:09

Anogia is one of the better known mountain towns of Crete. The community living here are people with a lot of spirit, who are quite closed and distrustful of strangers. However, now that coronavirus is a threat, it all goes to the background. Housewives living in Anogia decided to contribute three groszy in the fight against this virus. Within a few days, they sewed over a hundred masks, often using very old machines. The masks will be forwarded to one of the social institutions in Rethymno.

The inhabitants of Anogia sew masks Pictures taken from www.neakriti.gr

These very aesthetic masks were created based on detailed instructions. Usually, the material used to make them were cotton sheets, which were cut without any thought, according to previously received templates.

Finally, it is worth noting that the oldest hostess, Ms. Evangelii Saloustrou, is already 85 years old. Despite his old age, he is eager to participate in this action and encourages other people living in Anogia to participate.

The inhabitants of Anogia sew masks Pictures taken from www.neakriti.gr

Gosia i Piotrek,  data_2020-04-17 20:07:09 2020-04-17 20:07:09
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
see other news from this month »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Irena Zygmunt Pampuch
2020-04-17 18:33:57

1
Mariola Dudzinska
2020-04-17 18:57:13

1
Toos Meesters
2020-04-17 19:42:08

1
 gość}
gość PiotrWie
2020-04-17 21:46:59

Nie mam 100% pewności ale chyba kilka lat temu mieszkaliśmy kilka dni w pensjonacie prowadzonym przez tą starszą panią - lub bardzo podobną. Oczywiście nasza gospodyni mówiła tylko po grecku, ale przy znacznym użyciu rąk dało się jakoś dogadać. Pokój był typowym domowym pokojem - nie jak w pensjonacie czy hotelu.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157029444042551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera