Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.
Booking.com

A movie from the Asterousia mountains

data_2019-03-08 18:55:45 2019-03-08 18:55:45

The Asterousia Mountains located in the south of Crete are one of the less touristy regions of the island. Winding roads requiring patience in commuting cause only those who venture here, for whom one of the most important aspects of leisure is finding peace and quiet. In the film below you can see, however, that visiting this area of Crete is also an opportunity to admire the extremely picturesque landscapes. Being there, it is impossible not to notice the severity and difference of character of the Asterousia mountains towards the nearby Messara plain.

Gosia i Piotrek,  data_2019-03-08 18:55:45 2019-03-08 18:55:45
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
see other news from this month »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Basia Skye
2019-03-08 19:08:59

Uwielbiam..200% Krety na Krecie

4
Anna Mysl-Badera
2019-03-08 19:35:01

moje ulubione miejsce na południu właśnie :)

6
 Dominika Tomczyk
Dominika Tomczyk
2019-03-09 14:39:02

Anna Myślińska-Badera jaka to miejscowość ?

 gość}
gość PiotrWie
2019-03-08 21:58:30

Asrerousia jest chyba najmniej uczęszczanym przez turystów rejonem Krety - nie mówię oczywiście o Matali czy Agiofarango. Jest surowa ale warta zwiedzenia. Pierwszy raz mieliśmy bazę w Lentas - przez 10 dni zwiedziliśmy zachodnią część - byliśmy w Martsalo, Agiofarago, Trachouals i na Kofinasie, za drugim razem mieszkaliśmy w Tsotsouras - obeszliśmy wschodnią część, Agios Nikitas, przeszliśmy z Paranimfi do Moni Koudouma i z powrotem ( w Moni Koudouma można bez problemu przenocować 1 - 2 noce w pokojach dla pielgrzymów) . Za trzecim razem przyjechaliśmy do Tris Ekklisies i poszliśmy na zachód - ścieżkami i polnymi drogami aż do Matali. Pozostał nam odcinek z Tsotsouras do Tris Ekklisies przez Ethnię, pewnie kiedyś.

 

 gość}
gość PiotrWie
2019-03-09 09:33:51

No i najważniejsze - całkowity brak hoteli, wyłącznie małe pensjonaty.

 gość}
gość PiotrWie
2019-03-10 22:01:50

Patrząc na zdjęcie z komentarza A M-B sądzę że w tle widać wzgórza nad Aghia Gallini, więc zdjęcie zostało wykonane w Kalamaki bądź Kokinos Pirghos

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156071392007551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera