Booking.com

Gigantes Plaki

Gigantes Plaki

Składniki

  • 500 g suszonej dużej fasoli
  • 1 spora cebula
  • 5-6 dużych pomidorów lub odpowiednia ilość mniejszych
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • pół filiżanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • liście laurowe
  • pół łyżeczki cukru

Γίγαντες πλακί

Gigantes plaki to popularne greckie danie, którego głównym składnikiem jest duża fasola zapiekana w pomidorowo-warzywnym sosie. Być może niektórzy z Was podczas swoich wakacji mieli już okazję spróbować tego pysznego i sycącego dania. Jeśli nie to warto przygotować je w domu. Powinno ono przypaść do gustu także wegetarianom, bo warzywa przygotowywane według greckich receptur są pełne smaku i bardzo aromatyczne.

Przygotowując Gigantes plaki trzeba pamiętać o długim czasie przyrządzania, gdyż podstawowy składnik, czyli fasola wymaga namoczenia a następnie ugotowania. Jednak sam przepis jest dość prosty w przygotowaniu, a składniki ogólnodostępne. Danie dobrze znosi odgrzewanie, co więcej odstawione na dzień nawet jeszcze zyskuje na smaku. Możecie to wykorzystać sporządzając odpowiednio większą porcję Gigantes Plaki.

Część Greków przygotowując sos najpierw podgotowując jego składniki w garnku, my do tej pory też tak robiliśmy. Ostatnio jednak podpatrzyliśmy u Greczynki nieco inny sposób jego przygotowania i efekt końcowy wydaje nam się o wiele lepszy.

1. Suszoną fasolę zalewamy zimną osoloną wodą i pozostawiamy do namoczenia na około 10 godzin. Następnie odsączamy fasolę z wody, płuczemy, przekładamy do garnka i ponownie zalewamy zimną osoloną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, po czym powtarzamy czynności zalewając ponownie odsączoną fasolę dużą ilością zimnej wody. Tym razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 30 minut.

2. W czasie gdy gotuje się fasola przygotowujemy warzywa: marchewkę kroimy w cienkie półplasterki, łodygi selera kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy bardzo drobno albo ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach odrzucając skórę i dolewamy około 1/2 filiżanki oliwy z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem po czym dokładnie mieszamy.

Gigantes plaki - składniki

3. Po ugotowaniu fasoli odcedzamy ją i przekładamy do dość dużego naczynia żaroodpornego. Dodajemy do niego pokrojoną wcześniej marchew, seler, cebulę i mieszamy. Całość zalewamy startymi wcześniej pomidorami, wkładamy 2 liście laurowe i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na niektórych wyspach greckich danie to jest polewane małą ilością miodu. Na koniec całość dopełniamy maksymalną ilością wody.

4. Gigantes plaki pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach przez przynajmniej godzinę. Po tym czasie sprawdzamy czy fasola jest miękka oraz czy pozostałe warzywa także są upieczone. Jeśli ich stan wymaga jeszcze dłuższego pieczenia to pozostawiamy je w piekarniku na dalsze 15-20 minut (warto regularnie kontrolować ich miękkość i sprawdzać ilość wody, gdyż fasola nie powinna wyschnąć).


Gigantes Plaki

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.24
Liczba ocen: 17
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.24 na 5 (0) liczba ocen 17
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2021-09-16 18:51:17

Niestety nie było dane nam skosztować

1
2021-09-16 19:02:09

Jestem mięsożercem, ale to danie uwielbiam

2
2021-09-16 19:37:29

Jak fasolka to tylko w Kastori.

2021-09-16 22:04:00

Korzystając z okazji. Właśnie wróciłem z Krety i nie mogę zlokalizować przepisu na danie nazywane Gioulbashi. Mielibyście jakieś wskazówki? Nie przypuszczałem, że to będzie jakiś problem ale w tym przypadku jak na zdjęciu to było coś na kształt gulaszu z odrobiną curry. Mięso kurczak z wieprzowiną ale domyślam się że ile gospodyń tyle przepisów.

2021-09-17 06:25:35

Łukasz Wrótniak https://www.youtube.com/watch?v=tt5tctAIy2c

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152766187612551,10153246786882551,10154305606902551,10158176162742551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Grecki pilaw pomidorowy

Grecki pilaw pomidorowy

Pilaw z pomidorami jest prostym i lekkim daniem, które warto zrobić zwłaszcza, gdy są świeże dojrzałe pomidory. Jednak gdy jeszcze lub już nie ma na nie sezonu, można sięgnąć po pomidory z puszki. Jeśli uznacie, że smak tego dania jest zbyt delikatny to można wzbogacić go i dodać kilka opcjonalnych przypraw.

Pitta z kopru włoskiego

Pitta z kopru włoskiego

Fenkułu włoskiego jest częstym składnikiem potraw w kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni greckiej na jego charakterystyczny lekko anyżkowy smak można natrafić między innymi w rewelacyjnych kaltsouniach oraz zapiekankach typu pitta. Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem właśnie na pittę z fenkułem włoskim.

Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Popularnym na Krecie warzywem jest okra, którą dosyć często można spotkać w miejscowych warzywniakach. To bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo jest niestety w Polsce praktycznie niespotykane. Jeśli chcielibyście go spróbować to warto zrobić to będąc na Krecie. Wystarczy poszukać jednej z lokalnych tawerny, która serwuje dania przyrządzane na bazie okry. Można też ją oczywiście przyrządzić samodzielnie np na podstawie poniższego przepisu.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 Urocze miejsce
gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera