Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Bean salad black eyelet

Bean salad black eyelet

Components

  • 250 g dry bean black eyelet
  • half a bunch of finely chopped parsley
  • 1 finely chopped small onion
  • juice from 1 lemon half
  • olive oil
  • salt
  • freshly ground black pepper

Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα

With this very simple and tasty salad, we met for the first time in the Sfakia region of Crete. To prepare it you need a small amount of ingredients, and the effect is great. The basic ingredient here is a certain bean known as 'black eye' with a very distinctive appearance. It is very popular in the world, unfortunately with the exception of Poland, therefore you may have a problem with buying it. The Greek salad is also prepared in an analogous way on the basis of other types of beans such as plain white, large Jasia, lentils or chickpeas. So if you do not manage to buy a black bean, you can simply reach for one of these ingredients.

Regardless of whether you decide on beans, lentils or chickpeas, the best and tastiest result you will get in a dried form, which should be pre-soaked and boiled. In a few stores you can find a black bean in cans, but the taste is slightly different from dried ones.

1. Beans should be poured in cold water and allowed to soak overnight for soaking. Then, pour out the water and rinse the beans thoroughly.

2. After refreshing with cold water, simmer the beans until they are soft.

3. Pour the drained beans into the bowl and mix together with the remaining ingredients finely chopped onion and parsley. Season them with salt and freshly ground black pepper.

4. Add juice from half a lemon and olive oil. Greeks give their salads oil very much, so let's not save too :)


Bean salad black eyelet

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 3.5
Liczba ocen: 8
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.5 na 5 (0) liczba ocen 8
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-04-20 18:35:14

jeśli się nie mylę, to jest od dziś w Lidlu

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-04-20 18:47:14

Nie mylisz się, ale w Lidlu nie sprzedają fasoli suszonej tylko w słoiku. Po bliższym obejrzeniu zawartości nie zdecydowaliśmy się na zakup. Zawartość wyglądała dość dziwnie :/ Lepiej kupić suszoną choćby w arabskim sklepie albo użyć zwykłej drobnej białej fasolki.

2015-04-20 20:28:53

Naprawdę smaczna!!!

1
2015-04-20 20:30:16

Wiadomo.......najlepsze w Grecji i tylko tam tak smakuje.

3
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-04-20 20:50:18

Bo tam mają najlepsze warzywa i owoce pod słońcem :)

1
2018-01-23 13:56:13

prosze o oryginalna nazwę tej sałatki. dzięki

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-01-23 14:16:13

Μαυροµάτικα φασόλια σαλάτα.

2018-01-23 14:21:25

CRETE - Kreta evxristo poli :)

2018-01-26 17:22:05

We have this kind of fasoli in Cyprus as well and is very tasty cooked with green vegetables and served with olive oil and lemon

2
2018-01-26 17:37:11

Miam

2018-01-26 17:51:49

Katarzyna Lesiewicz if you decide to come to Cyprus I will cook for you!!!

1
2018-01-26 19:34:48

Maro Americanou great!! Thank you and I will visit you maybe soon

2018-01-26 20:28:37

You are welcome ! Looking forward to meeting you!!!

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152864959777551,10155102614152551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Cauliflower Salat

Cauliflower Salat

Recently, we had the opportunity to eat cauliflower in the form of a salad prepared in a Cretan way. Onions added to cooking neutralized some of its aroma and flavor, making it more mild. Cretan olive oil, parsley and lemon complemented the taste.

Horiatiki salata - Greek salad

Horiatiki salata - Greek salad

This traditional salad is the basis in any Greek tavern. On the menu you will find it under the popular name of Greek Salad or Horiatiki. It is simple to make and very tasty. The only condition for its successful preparation is very fresh and ripe vegetables.

Salad with grilled haloumi and zucchini

Salad with grilled haloumi and zucchini

Halloumi cheese is one of our favorite Greek products. When grilled, it is an excellent snack and addition to other mezes. Recently, while studying our new acquisition, Vefa Alexiadou's lucky book on Greek cuisine, we found a new way to serve halloumi cheese.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb
 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera