Psiloritis film z wejścia Giannisa Psaroudakisa

data_2017-08-06 19:59:08 2017-08-06 19:59:08

Psiloritis, czyli najwyższa góra Krety w zeszłym roku była dwukrotnie celem naszych wycieczek. Właśnie choćby z tego względu z tym większym zainteresowaniem oglądaliśmy najnowszy film Giannisa Psaroudakisa prezentujący relację z wejścia na ten szczyt. Piękne ujęcia zachodu oraz wschodu słońca zarejestrowane w tym miejscu to dodatkowe atuty tego klipu. Zachęcamy Was do oglądania poniższego filmu.

Piotrek,  data_2017-08-06 19:59:08 2017-08-06 19:59:08
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Stephane Ravaud
2017-08-06 18:49:54

super vidéo paysages magnifique

 gość}
gość PiotrWie
2017-08-06 23:39:00

Film pochodzi z tradycyjnej pielgrzymki w połowie sierpnia - w 2015 był to 15/16, rano w niedzielę jest liturgia na szczycie, potem - tradycyjna impreza obok schroniska Lakkos Mygreou. My oba razy byliśmy później - w 2015 30 sierpnia - z Lakkos Mygreou, w 2016 wyszliśmy z Fourfouras, szlakiem kilkukrotnie dłuższym, spaliśmy na szczycie 28/29 sierpnia - niestety rano zamiast takiego wschodu słońca były chmury jak w Polsce, do 10 widoczność poniżej pół metra, musieliśmy czekać, ok 11 poprawa - widoczność jakieś 5 m - ruszyliśmy w dół szlakiem na płaskowyż Nida, wyszliśmy z chmur gdzieś tak na 2000 m npm, ale i tak było warto. Polecam wyjście na najwyższy szczyt Krety - nawet latem powyżej 1400 jest przyjemny chłód. Albo trzeba przenocować w punkcie wyjścia ( Lakkos Mygreou - schronisko jest otwarte, samoobsługowe, nawet są do dyspozycji koce, na Nidzie są dwa pokoje w tawernie) albo zerwać się na tyle wcześnie by być na Nidzie maksimum o 8:30 ( trasa w obie strony to jakieś 8 h marszu, a watro mieć przynajmniej godzinę na spokojny pobyt na szczycie) w Lakkos Mygreou ew trochę później - tu trasa powinna się zamknąć w obie strony w 5,5 h. Fourfouras w jeden dzień w obie strony to tylko dla wyjątkowych hardcorów - według mapy jest to 14 godzin czystego marszu - bez odpoczynków i fotografowania - my wyszliśmy ok 15, pierwszą noc spaliśmy pod drzewem na jakiś 1250 m npm, w drugim dniu spokojnie ok 16 byliśmy na górze - tyle że mieliśmy ze sobą wszystkie rzeczy na 2 - tygodniowy pobyt) Trzeba jeszcze pamiętać że na Krecie źródło wody w górach to cud - należy mieć ze sobą płyny na cały planowany pobyt w górach.

Đỗ Tùng
2017-08-07 16:44:43

Chciałbym niedawno odwiedzić tutaj. Pochodzę z Wietnamu

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154744657342551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera