Papryki nadziewane kalmarami

Papryki nadziewane kalmarami

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 czerwona papryka (może być podłużna słodka)
  • 150 gr ryżu do risotto
  • około 300-400 gr oczyszczonych kalmarów
  • 4 posiekane drobno cebulki dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • kalmary
  • pół filiżanki oliwy
  • około litra wywaru warzywnego
  • 120 ml białego wina
  • 1 pomidor obrany ze skóry i wynasionowany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek orzeszków piniowych
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego domowej roboty

πιπεριές γεμιστές με καλαμαράκια

Stali bywalcy Krety i Grecji doskonale znają danie gemista czyli faszerowane papryki, cukinie bądź pomidory. To świetne smaczne danie może być przygotowywane zarówno w wersji wegetariańskiej jak i z mięsem. W obu wypadkach jest tak samo pyszne.

Ostatnio posiadając w nadmiarze kilka papryk oraz nieco kalmarów zaczęliśmy poszukiwania przepisu na danie, w którym można wykorzystać obydwa te składniki. Jak to zazwyczaj u nas bywa w pierwszej kolejności przeszukaliśmy greckie książki kucharskie. I bingo! Znaleźliśmy pomysł w imponujących rozmiarów książce Vefa’s kitchen na papryki nadziewane kalmarami i ryżem. Okazało się, że to jest nieco mniej konwencjonalne podejście do wykonania tradycyjnej gemisty :)

Danie to spodoba się wielbicielom owoców morza, bowiem smak kalmarów dość wyraźnie wybijaja się ponad resztę składników. Natomiast jeśli komuś kulinarnie i smakowo jest nie po drodze z owocami morza lepiej niech zostanie przy gemiście w wersji wege :)

1. Oczyść jedną paprykę i pokrój w drobną kostkę. Dymki i czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej część oliwy na patelni i smaż te składniki przez około 5 minut. Następnie dodaj ryż i smaż go na większym ogniu przez około 2-3 minuty aż zacznie się robić przezroczysty.

2. Następnie dodaj pół kubka wywaru, wymieszaj i zmniejsz nieco ogień. Tak jak w przypadku klasycznego risotto wywar należy dolewać porcjami, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję. Pamiętaj aby często mieszać. Po około 15-20 minutach ryż stanie się kremowy i miękki. Resztę wywaru, który został, zachowaj.

3. W czasie gdy smaży się ryż z warzywami, rozgrzej oliwę na osobnej patelni. Dodaj pokrojone dość drobno kalmary i smaż na niewielkim ogniu aż odparuje nadmiar wody. Zwiększ ogień, dodaj wino i smaż aż alkohol wyparuje.

4. W tym czasie należy uprażyć orzeszki piniowe na suchej patelni oraz pokroić drobno pomidora. Przełóż usmażone kalmary, natkę, pomidora i orzeszki piniowe do ryżu z warzywami. Przypraw solą i pieprzem a następnie wymieszaj całość dokładnie.

5. Odetnij górne części pozostałych czterech papryk i usuń ostrożnie nasiona tak aby nie uszkodzić warzyw. Nałóż do środka każdej papryki przygotowany farsz. Nie powinno się go nakładać z górką, gdyż podczas pieczenia ryż jeszcze zwiększy swoją objętość. Papryki oraz farsz polewamy lekko oliwą, przykrywamy odkrojonymi wcześniej kawałkami i układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy wywar z warzyw, który pozostał i dodajemy przecier z pomidorów.

6. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Papryki pieczemy przez około 65-75 minut.

Podajemy gorące najlepiej z kieliszkiem białego wina.

Καλή όρεξη!

Papryki nadziewane kalmarami

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: NAN
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 Renata Nawara
Renata Nawara
2017-03-28 17:32:31

To się najem

1
 Michał Głombiowski - dziennikarz
Michał Głombiowski - dziennikarz
2017-03-28 17:51:32

Genialne :)

1
 Łukasz Nowakowski
Łukasz Nowakowski
2017-03-28 18:30:47

Uwielbiam i zawsze jem będąc na greckich wyspach

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154395164547551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Ryba w cieście

Ryba w cieście

Małe kawałki ryby obtoczone w cieście i smażone w głębokim oleju to pyszny i szybki sposób na przyrządzenie ryby w nietypowy w naszym kraju sposób. W Grecji danie to jest bardzo popularne i podawane na przykład ze skordalią - greckim sosem czosnkowym. Ciasto wyciąga z ryby wszelkie zapachy i podkreśla delikatność mięsa. Najlepiej nadadzą się do takiego smażenia ryby o białym grubym mięsie takie jak żabnica, dorsz czy zwykła miruna.

Kalmary smażone w głębokim oleju

Kalmary smażone w głębokim oleju

W greckich tawernach jedną z najbardziej popularnych przystawek są smażone kalmary. Najsmaczniejsze i najbardziej miękkie będą małe osobniki, więc jeśli jest okazja to właśnie takie najlepiej zamówić. Warto jednak pamiętać aby na ucztę z owoców morza wybrac się do dobrej tawerny a nie do jednej z “knajpek” zlokalizowanych przy okolicznym turystycznym deptaku, bo wtedy rosną szanse na otrzymanie gumowatych i niesmacznych kalmarów.

Ryba smażona z cytryną

Ryba smażona z cytryną

Kuchnia grecka kojarzy nam się z prostotą. Składników których Grecy potrzebują do przygotowania smacznego posiłku zawsze jest tylko tyle ile potrzeba. Właśnie taki jest ten przepis na smażone ryby w cytrynowej marynacie.

Booking.com

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe


Parklot

Najnowsze komentarze:

Niestety nie tylko tam nie dba się o zwierzęta jest wiele takich państw, byłam niedawno w Egipcie i serce mi pękało na widok tych wszystkich biednych chudych zaniedbanych zwierząt, niby turystyka rozwinięta w tych krajach a Ciemnogród Totalny
To nie wydarzyło się w rejonie Rethymno na Krecie ,a na wyspie Paros .Najważniejsze że piesek został uratowany
Nie odnoszę się do tego konkretnego przypadku ale to smutne, na Krecie nie szanuje się psów i kotów. Pomimo, że widzimy je wszędzie (koty), są karmione odpadkami, zarobaczone z ropiejącymi oczami, zaniedbane. Wiem o czym piszę, mam koty w domu od kilkunastu lat. Osobiście widziałem jak zabito psa łopatą i zakopano, tylko dlatego, że przychodził na teren hotelu. Tym bardziej szacunek dla tego Pana o dużym sercu. (...)
Piękne .Wróciliśmy tam po kilkunastu latach i wydało nam się jeszcze piękniejsze.M.
Cudowne miasteczko
gość PiotrWie : Kolejne rekordy to obraz coraz większego overtourismu Krety. Na szczęście są jeszcze miejsca w Grecji gdzie można znaleźć spokój - obecnie jesteśmy na Ikarii gdzie jest mniej więcej tak jak 15 lat temu na południu i w interiorze Krety - na plażach i górskich szlakach spotykasz pojedyncze osoby.
I bardzo dobrze, Ci wspaniali ludzie zasługują na prosperite.
Są pyszne
Χρόνια πολλά
gość PiotrWie: Okazuje się że wersja "easy to Loutro" jest zaznaczona na Google Maps, polecam szczególnie osobom z dużym plecakiem lub tym z lękiem wysokości. 
Spędzamy ten czas na Krecie w Agios Marinie
Gosia | crete.pl : O tutaj: https://anendyk.gr/routes/
gość Iwona: Gdzie można sprawdzić aktualne połączenia łódkami pomiędzy Agia Roumeli a Loutro? Chcemy teraz zrobić fragment E4 przepływając z Chora Sfakjon do Agia Roumeli (via Loutro) i wracać szlakiem do Loutro. Ale kluczowe są wodne połączenia. 
W Jeorjopouli montowali parasole kilka dni temu. No jestem ciekawa czy teraz będą demontować.
gość PiotrWie : Nam się podoba - może znowu da się jeździć na Kretę. Miłośników leżaków zapraszamy z powrotem na północne wybrzeże.
Bardzo się cieszę. Mnie to odpowiada, bo nie znoszę głośnej muzyki na plaży i coraz trudniej było znaleźć miejsce bez leżaków. Jak ktoś chce leżaki to zapewne znajdzie odpowiednie miejsce.
W Falasarnie byłam ostatnio jakieś 2-3 lata temu. Leżak na leżaku, głośna muzyka z baru, co najmniej dwa kłady, kursujące tam i z powrotem co kilka minut, generujace niesamowity hałas i smród.... a pamiętam jeszcze czasy, jak można było na tej plaży rozłożyć się z kocykiem w ciszy i spokoju, eh... no cóż może i szkoda miejsc pracy, ale ludzie wszystko potrafią zniszczyć i nie znają umiaru jeśli chodzi o kasę, ... (...)
Bardzo dobrze. Jak ktoś nie chce wypożyczać leżaka, to miejsca musi szukać na drugim końcu wyspy i w najbrzydszej okolicy.
Małe sprostowanie. Określenie "Fałszywe plaże" jest błędne. Chodzi tu o "Niezadeptane plaże" (gr. Απάτητες παραλίες) ;)
To znaczy, że z Falasarny znikną baldachimy do leżenia? Trochę rewolucja.
Szkoda. Ale wiadomo, gdzie człowiek tam szkody. Na szczęście miałem przyjemność plażować na wyspie. Jest mega pięknie. Plaże zwłaszcza Golden beach zostaje na zawsze w pamięci.
Τέλειο
gość PiotrWie: Z 10 lat temu zamalowano taki drogowskaz, nie wiem czemu. Jak ścieżka z Marmary podejdzie do klifu trzeba szukać odgałęzienia w górę,jak się dobrze przyjrzysz znajdziesz na skale ślad po zamalowanych drogowskazach, idziesz w górę  łatwymi niewielkimi zakosami po płytach. Dochodzisz do szlaku Loutro - Livadiana. (...)
Gosia | crete.pl : Myślimy o takiej objazdówce, raczej nie będzie to ten rok, ale plany mamy. Szlak z filmu robiliśmy na przełomie sierpnia i września. Nie pamiętam aby było takie oznakowania, ludzie idą skrajem klifu, straszne miejsce dla mnie z moim lękiem wysokości.
Parklot

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-24 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera