Prasopita to kolejna grecka zapiekanka z ciasta filo, jednak tym razem w roli głównej w farszu występują ser Kefalograviera oraz pory, więc przypadnie danie to przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom tych warzyw. Prasopitę trzeba porządnie doprawić inaczej będzie mało wyrazista w smaku.
Niektórzy Grecy dodają fetę do porów, dzięki czemu zapiekanka ta jest ostrzejsza w smaku, oraz podają z białym winem. My zachęcamy do próbowania różnych wersji :)
Niestety grecki ser Kefalograviera w Polsce jest trudno dostępny, więc w zastępstwie można użyć parmezanu wraz z serem Gruyere.
1. Białe części porów grubo siekamy i podsmażamy na oliwie na średnim ogniu przez około 10 minut. Następnie dodajemy natkę, sól, pieprz, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Gdy pory będą już przestudzone w osobnej misce mieszamy jajka, mleko i ser. Na koniec dodajemy usmażone pory i dokładnie mieszamy. Farsz już jest gotowy, więc czas zająć się ciastem filo.
3. Do takich wypieków można użyć gotowego filo, które najpierw należy rozmrozić. Na spód będziemy potrzebować około 4-5 płatów ciasta i podobną ilość na wierzch.
4. Każdy płat filo, po umieszczeniu w naczyniu do pieczenia, należy posmarować oliwą z oliwek albo roztopionym masłem. Filo układamy tak, aby boki ciasta wystawały z naczynia dzięki czemu później będzie można je zawinąć.
5. Po położeniu wszystkich warstw filo nakładamy równo farsz z porów. Jak już wyżej wspomnieliśmy boki filo zawijamy na wierzch i każdy z nich też smarujemy oliwą lub masłem.
6. Następnie na wierzch nakładamy po kolei pozostałe arkusze ciasta.
7. Prasopitę pieczemy w temperaturze około 175 stopni C przez około 35 minut. Jeśli filo stanie się złote to będzie znak, że danie jest gotowe :)
Καλή όρεξη!
Popularnym na Krecie warzywem jest okra, którą dosyć często można spotkać w miejscowych warzywniakach. To bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo jest niestety w Polsce praktycznie niespotykane. Jeśli chcielibyście go spróbować to warto zrobić to będąc na Krecie. Wystarczy poszukać jednej z lokalnych tawerny, która serwuje dania przyrządzane na bazie okry. Można też ją oczywiście przyrządzić samodzielnie np na podstawie poniższego przepisu.
Na temat faszerowanych warzyw nigdy nie miałam dobrego zdania. Zawsze kojarzyłam je z mdłym i niezbyt smacznym daniem. Do czasu aż trafiłam na grecki sposób przygotowania farszu. Proporcje oraz jego składniki są wręcz doskonałe, więc faszerowana papryka na dobre zagościła na naszym stole. A Grecy po raz kolejny udowodnili, że wiedzą jak fantastycznie można przyrządzać warzywa. Danie to potrzebuje sporej liczby składników jednak ich kompilacja smakuje wyśmienicie, więc nie powinno się żadnego eliminować.W przypadku gdy zostanie nam trochę farszu, można użyć go do faszerowania pomidorów. Też będą dobre, aczkolwiek papryka lepiej się sprawdza ze względu na specyficzny, wyrazisty smak. Tak jak i w przypadku innych dań, w których występuje feta nie należy używać jej polskich bądź niemieckich zamienników, gdyż sery te smakują zupełnie inaczej niż oryginalna grecka feta, która połączona ze sporą ilością ziół wyraźnie ożywia smak dania.
Bakłażany są popularnym składnikiem greckich dań i można je odnaleźć w sztandarowych daniach takich jak moussaka czy briam. Główną rolę bakłażany grają także w papoutsakia, imam bayildi oraz melitzanosalata. Do tych smacznych potraw trzeba dopisać kolejny grecki sposób na przyrządzenie tego warzywa, czyli bakłażan z fetą.
Komentarze
komentarz z
Czasem robię
komentarz z
Basia Skye robisz sama ciasto?
komentarz z
PietuSzok PL No co Ty Marzenka, kupuję gotowca od Greka
komentarz z
uff....
komentarz z
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157807452732551