Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Georgioupoli znajdująca się niedaleko Chanii to jedna z wielu typowych turystycznych miejscowości położonych w tym rejonie Krety. Jednym z większych atutów tego miasteczka jest doskonała piaszczysta plaża. Jednak tym, co szczególnie zapisuje się w pamięci większość osób odwiedzających Georgioupoli, jest skromna kapliczka pod wezwaniem Świętego Mikołaja, znajdująca się w rejonie tamtejszego wybrzeża. Niewielki biały budyneczek położony na skalistym skrawku lądu tworzy wręcz pocztówkowy obrazek. O malowniczości tego miejsca możecie przekonać się oglądając poniższy film.
Ze stałym lądem wysepkę łączy kamienista grobla, która pozwala na w miarę swobodne dojście do kapliczki. Trzeba jednak mieć na uwadze, że jeśli na morzu pojawią się choćby najmniejsze fale to przysłowiowe dojście z suchą nogą może nie być możliwe. Kamienna grobla jest na tyle niska, że fale swobodnie przelewają się przez nią.
Byłam. W zależności od wielkości fal, przejście nie zawsze jest takie łatwe. Bardzo ślisko może być. Ale warto.
I stamtąd obowiązkowo jeździmy na jezioro Kournas.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka: https://www.facebook.com/crete.poland/posts/977409487766649
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
W Georgioupoli jest bardz pyszny chleb i pasmadia
komentarz z
Heerlijk plekje
komentarz z
Byłam. W zależności od wielkości fal, przejście nie zawsze jest takie łatwe. Bardzo ślisko może być. Ale warto.
I stamtąd obowiązkowo jeździmy na jezioro Kournas.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/977409487766649