Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
W ostatnich dniach pojawia się coraz więcej doniesień, że na kreteńskich plażach spacerują flamingi. Stowarzyszenia na rzecz Ochrony i Opieki nad Dziką Przyrodą ANIMA informuje, że w ostatnim czasie otrzymało dziesiątki telefonów oraz zdjęć i filmików o takich zdarzeniach. Jak się okazuje są to najczęściej młode osobniki które zostały porwane przez wiatr i zgubiły swoje stado. Co zatem robić gdy spotkacie flaminga na plaży?
Stowarzyszenia na rzecz Ochrony i Opieki nad Dziką Przyrodą ANIMA w swoim wpisie na FB informuje, że przede wszystkim należy zadbać o spokój zwierzęcia i nie przeszkadzać mu ani go nie płoszyć. Później najlepiej poinformować o flamingu stowarzyszenie ANIMA albo inne służby.
W niektórych przypadkach, aby jak najszybciej udzielić pomocy zagubionemu ptakowi, ANIMA prosi o przeniesienie flaminga na najbliższy rejon płytkiej słodkiej wody tak, aby mógł on znaleźć w niej pożywienie. Nie należy jednak podejmować takich działań bez uprzedniego skontaktowania się ze stowarzyszeniem. Na wszelki wypadek podajemy numer telefonu do tej organizacji: +30 21 0951 0075
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/898683875639211