Saharyjski pył nad Kretą i innymi regionami Grecji

data_2024-04-23 20:47:33 2024-04-23 20:47:33

Od wczoraj nad Kretę ponownie zaczął napływać pył z Sahary. W poniedziałkowe popołudnie stacja kontroli jakości powietrza odnotowała stężenie bliskie 300 mikrogramów na metr sześcienny. Dzisiaj od około godziny 14 nastąpiła kumulacja stężenia pyłów w powietrzu i wciąż utrzymuje się tendencja wzrostowa. Stężenia zarejestrowane we wtorkowe popołudnie w Rethymno osiągnęły nawet 700 mikrogramów zawieszonych cząstek pyłu na metr sześcienny powietrza. Mocne zapylenie, silny wiatr przekraczający w porywach 70 km/h oraz towarzyszący temu ponad 30-stopniowy upał stworzyły dosłownie duszną atmosferę.


Charakterystyczny pomarańczowy pył widoczny w miejscowości Paleochora - źródło zdjęcia https://flashnews.gr

Kumulacja wysokiego stężenia pyłu ma potrwać do jutra do południa. Choć według przewidywań meteorologów w ciągu najbliższych godzin zapylenie będzie stopniowo zmniejszać się czemu ma sprzyjać zmiana kierunku wiatru. Te specyficzne warunki atmosferyczne spowodowały też opóźnienia na lotnisku w Heraklionie.

Jednak nie tylko nad Kretę został naniesiony afrykański pył. Wiele innych obszarów Grecji również spowił piasek. Pomarańczowe od pyłu jest również Kalamata, Peloponez, Attyka czy starożytna Olimpia.

Pył nad Kretą
Afrykański pył nad Chanią - źródła zdjęcia https://www.kriti24.gr

Niestety zwiększone zapylenie powietrza ma bardzo negatywny wpływ na zdrowie.

Pył afrykański przenosi cząstki o szerokiej gamie rozmiarów, takie jak PM10, PM2,5 lub nawet znacznie mniejsze, a także inne zanieczyszczenia z atmosfery. Wzrost stężenia cząstek stałych w atmosferze może pogorszyć choroby układu oddechowego, takie jak astma, przewlekła obturacyjna choroba płuc, oraz alergie. Osoby z istniejącymi chorobami układu oddechowego oraz chorobami serca są szczególnie narażone w okresach zwiększonego stężenia pyłu, co znajduje również odzwierciedlenie w zwiększonej liczbie hospitalizacji.

Pulmunolodzy zalecają aby w trakcie mocnego zapylenia powietrza ograniczać intensywny wysiłek fizyczny, szczególnie jeśli jest on wykonywany na świeżym powietrzu. Zalecane jest też zamykanie okien i drzwi aby zapobiec przedostawaniu się cząstek kurzu do domu lub miejsca pracy, stosowanie filtrów powietrza, dbanie o odpowiednie nawodnienie.

Gosia,  data_2024-04-23 20:47:33 2024-04-23 20:47:33
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera