Prawdopodobne przyczyny osuwiska w wąwozie Kotsifou

data_2024-03-28 20:29:07 2024-03-28 20:29:07

W połowie marca doszło do ogromnego osuwiska skalnego w wąwozie Kotsifou. Ogromne fragmenty skał wraz z zabezpieczeniami spadły z dużej wysokości wprost na drogę poprowadzoną poprzez wąwóz. Część skalnych odłamów dotarła nawet do strumienia płynącego dnem Kotsifou. Dziś na Radzie Regionu Krety rozpoczęto postępowanie aby wyłonić firmę, która posprząta cały powstały bałagan. Sądząc jednak po zdjęciach wykonanych z poziomu drogi nie będzie to łatwe zadanie. Konieczne będzie też wykonanie specjalistycznych analiz i zabezpieczeń, które w przyszłości podniosą poziom bezpieczeństwa przejazdu tą drogą.


Widok na osuwisko skalne w wąwozie Kotsifou, źródło zdjęcia https://www.rethemnosnews.gr

Wstępne analizy przyczyn ostatniego osuwiska wskazują, że do oderwania się skał mogła przyczyniła się roślinność, której korzenie podczas rozrastania się wchodzą w skalne szczeliny. W ostateczności oprowadza to do osłabienia skalnej struktury.

Warto podkreślić, że zerwanie systemu zabezpieczeń, które wykonano pod koniec ubiegłego roku, było spowodowane znacznym przekroczeniem wytrzymałości materiałów budowlanych, a nie ich złym montażem czy też wadliwą konstrukcją. Zabezpieczenia były zaprojektowane do powstrzymania spadających skał o masie do 10,7 tony. Natomiast spadający blok skalny miał objętość 27 m3 i masę 70 ton. Podczas spadania dosłownie zmiótł on ogrodzenie na długości 30 metrów oraz siatkę zabezpieczającą znajdującą się pod nim o powierzchni 300 m 2.

W trakcie realizacji ostatnich robót nie prowadzono żadnych działań, które mogły wpłynąć negatywnie na stateczność górotworu. Wręcz przeciwnie, kotwy do mocowania konstrukcji zabezpieczających oraz ich cementowanie zwiększało spójność skał. Użyte materiały były zgodne z dokumentacją techniczną, a projekt realizowała firma posiadająca doświadczony personel oraz odpowiedni sprzęt. Przez cały okres prowadzenia prac ani ekipa budowlana, ani nadzór nie zaobserwowali niczego, co mogłoby zwiastować nadchodzące osunięcie się ziemi. Podczas realizacji poprzednich zabezpieczeń zwracano jedynie uwagę na konieczność oczyszczenia z roślinności powierzchni zabezpieczanej skarpy na co jedna nie pozwoliło Nadleśnictwo.

Gosia,  data_2024-03-28 20:29:07 2024-03-28 20:29:07
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2024-03-28 19:59:08

https://maps.app.goo.gl/PvDctf9ejWpr6bt86

1
2024-03-29 08:32:14

Zlikwidować roślinność !!!

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/807010984806501

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera