Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Na początku ubiegłego roku greckie Ministerstwo Kultury i Sportu przy wsparciu szeregu instytucji naukowych oraz Regionu Krety złożyło seryjny wniosek nominacyjny do wpisania pałacu minojskiego w Knossos na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Oprócz Knossos we wniosku uwzględniono także pałace minojskie w Fajstos, Malia, Zakros, Kydonia i Zominthos.
Na jesieni na Krecie ma pojawić się delegacja UNESCO aby przeprowadzić wstępną ocenę dla Knossos. Jednak do tego czasu gmina Heraklion we współpracy z Regionem Krety powinna przystąpić do wykonania prac na parkingu znajdującym się przy pałacu oraz poprawić wizerunek punktów handlowych znajdujących się przy terenie wykopalisk. Potrzebne są także prace poprawiające przestrzeń środowiskową pałacu.
Ostateczna decyzja o wpisaniu pałacu minojskiego w Knossos na listę UNESCO spodziewana jest latem 2025 roku. Jeśli tak się stanie to, jak określają władze regionu Heraklion, będzie to można uznać za narodowy sukces.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/802654361908830