Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Niesłabnąca popularność Krety znajduje odzwierciedlenie w raportach z danymi dotyczących turystyki, jakie przygotowane zostały przez INSETE (Instytut Greckiej Konfederacji Turystycznej). Według tych danych Kreta wypracowała aż 21% wpływów z turystyki w Grecji. Zapewniło to tej wyspie drugie miejsce w zestawieniu w którym znalazło się 13 regionów kraju.
Najwyższe wpływy z turystyki wypracowały Wyspy Egejskie Południowe (27%). Do tego regionu zaliczamy 13 wysp, wśród których najbardziej popularne to m.in. Rodos, Mykonos, Santorini oraz Kos. Jak wspomnieliśmy powyżej drugie miejsce tego zestawienia zajęła Kreta (21%). Kolejne regiony, które zapewniły Grecji największe wpływy z turystyki to region Attyki (17%), Wyspy Jońskie (15%), do których zaliczają się popularne Korfu czy Zakhyntos. Piąte miejsce należy do Macedonii Środkowej, która wypracowała w minionym sezonie turystycznym 9% wpływów. Nie sposób nie zauważyć, że pięć powyższych regionów łącznie odpowiadało za aż 89% wpływów z turystyki.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/765390502301883