Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Sfakian cake soon to be on UNESCO heritage list

data_2024-11-18 19:58:02 2024-11-18 19:58:02

If you have ever visited the Sfakia region in Crete, you may have had the opportunity to try Sfakian pita. Σφακιανής πίτας can also be found on tavern menus under the English name Sfakian pie. It is a type of flatbread the size of a pancake. Its characteristic feature is that it is kneaded with Mizithra cheese and after frying, drizzled with honey. Sfakian pita is characteristic only of the municipality of Sfakia and so far we have not encountered it anywhere else in Crete. Therefore, it is not a very recognizable dish on the island or particularly popular with tourists.

Sfakian pie

This situation has a chance to change, as the municipality of Sfakia has begun efforts to include the pie on the list of intangible cultural heritage. Work has now begun on the documentation that the municipality of Sfakia is to send to the Ministry of Culture along with the appropriate application. The activities have really gained momentum, and the Sfakians hope that by August next year they will have completed the preparation of the nomination documentation. This rush is also due to the launch of the “Crete Gastronomic Region of Crete for 2026” program planned for 2026, which would also be a good opportunity to promote the Sfakian pita as one of the symbols of Cretan tradition and gastronomy.

The documentation collected by the Sfakia commune should demonstrate the special characteristics of the Sfakian cake, which result from the high quality of the ingredients and the preparation process. An important part of this documentation should also be the oral accounts (testimonies) of people who demonstrate the uniqueness and timeless value of this humble cake for Cretan culinary culture.

It is worth noting that the Sfakia Pītā Festival has been celebrated for several years in the municipality of Sfakia, which is currently one of the most important and largest festivals in this region of Crete.

There is also a rather interesting dispute connected with the Sfakia cake, which broke out in the spring of this year between the municipality of Sfakia and the Association of Cretan Tradition and Culture "Asterousia Ori", which has its headquarters in Thessaloniki. You can read more about it in this article: The War for the Sfakia Cake .

Gosia,  data_2024-11-18 19:58:02 2024-11-18 19:58:02
Średnia: 2.5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 2.5 na 5 (0) liczba ocen 1
see other news from this month »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2024-11-18 20:30:10

Jest pyszna z miodem cynamonem

2024-11-18 22:58:17

Uwielbiam

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/964719069035691

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera