Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Unusual Easter in Crete

data_2024-05-04 20:25:17 2024-05-04 20:25:17

This weekend, Orthodox Greeks begin to celebrate their most important holiday, Easter. Holy Saturday, which falls today, is the last day of the 40-day fast. Tonight, the faithful will gather in churches for the Great Resurrection Mass, where, after passing the fire brought from Jerusalem to the faithful, the words Χριστός Ανέστη will be said! Christos Anesti !, meaning Christ is Risen !, to which the faithful will respond Αληθώς Ανέστη! Alithos Αnesti !, or He is truly Risen !
This year's holidays in Crete, however, will be slightly different from the usual due to the serious fire threat. Due to very strong winds, the Ministry of Climate Crisis and Civil Protection sent an urgent directive to the Cretan Fire Department prohibiting the burning of the Judas effigy in order not to spread the fires.

Tsoukrisma Tony Esopi , CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Burning Judas is one of the customs associated with the Easter tradition and is very popular in Crete. This time, however, safety considerations turned out to be more important. To motivate Cretans to comply with this ban, penalties were also increased just in case someone decided to fulfill the Easter custom. Everything indicates that this year, tsoukrisma , the custom of tapping red-dyed eggs, will have to be enough for the Cretans.

To see what the custom of burning an effigy of Judas looks like, watch the video below.

Gosia,  data_2024-05-04 20:25:17 2024-05-04 20:25:17
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
see other news from this month »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2024-05-04 22:12:19

Spędzamy ten czas na Krecie w Agios Marinie

2024-05-05 18:49:42

Χρόνια πολλά

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/830124125828520

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera