Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Tsiknopempti, or Greek Fat Thursday

data_2024-03-07 20:10:45 2024-03-07 20:10:45

Today, in the morning, Greeks celebrate Tsiknopempti , the equivalent of the Polish Fat Thursday. While everyone eats donuts during Fat Thursday in Poland, grilled meat reigns supreme during Tsiknopempti in Greece. Or rather, large amounts of grilled meat. Tsiknopempti falls at the end of Carnival, 11 days before Clean Monday. Today in Chania, from the morning the inhabitants of the city set up barbecues right on the streets and started cooking meat. The city streets quickly filled with the characteristic smoke, and souvlaki, paidakia, sausages, steaks and chicken were grilling on the grills.

Tsiknopempti in Crete Photo source: www.flashnews.gr

According to Greek Orthodox tradition, people who wait for forty days of fasting before Easter can eat as much meat as they want on this particular Thursday and can party as long as they have enough strength. This tradition is, of course, a good opportunity for meetings with family or friends, especially since in many towns there are barbecues on the main squares where meat is roasted. On this day, from early afternoon, you can feel the specific smoke that is produced during barbecuing in the air. Today's holiday comes from its name. The word Tsikna means the smell of grilled meat, pémpti means Thursday. Should the name of the holiday be understood as Smoky Thursday?

Meat Thursday in Greek

In the evening, when people sit down at tables full of food, you can hear music everywhere, sometimes singing and loud conversations. Taverns prepare a special menu on this day, and one of the most popular dishes is souvlaki and paidakia , i.e. grilled lamb ribs. In some areas of Greece, in addition to grilled meats, nettle cake ( Πίτα με τσουκνίδες ) is also baked.

The origins of this custom are probably to be found in ancient rites in honor of Bacchus. They have survived to this day but with some modifications. Various parades are organized during the last week of carnival. People dress up and go out into the streets to take part in dancing and singing.

Greek Fat Thursday Photo source: www.flashnews.gr

Gosia,  data_2024-03-07 20:10:45 2024-03-07 20:10:45
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
see other news from this month »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2024-03-07 20:13:21

Co za wspaniały kraj

1
2024-03-07 20:24:34

2024-03-07 20:30:13

Chętnie bym pocelebrował z Nimi

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/794560416051558

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera