Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

200-year anniversary of the events in the Melidoni cave

data_2024-01-22 20:09:43 2024-01-22 20:09:43

The Melidoni Cave , located between Rethymno and Heraklion, is a place currently associated with the dramatic events that took place here 200 years ago. In 1824, during the liberation fights against the Ottoman troops occupying the island, nearly 370 inhabitants of the nearby village of Melidoni took shelter in this cave. They were mainly women with children who were fleeing from the occupying forces.

Melidoni 200 years after the Holocaust

When attempts to persuade the Cretans to leave this shelter were unsuccessful, the Turkish leader Hussein Beit gave the order to collapse the entrances to the cave. Cutting off the fugitives from the supply of fresh air also did not encourage them to leave. Finally, Beit ordered a huge fire to be lit in the entrance so that smoke would start flowing into the cave. Anyone who was at least a little interested in the history of Cretan fighting knows that the inhabitants of the island never gave up. So it was this time. Nearly 370 people chose death instead of capitulating to enemy troops.

Last weekend marked 200 years since these dramatic events. To commemorate the victims of this massacre, local authorities organized a special two-day celebration of this anniversary in the Melidoni Cave, attended by crowds of people. An exceptionally touching moment occurred in the evening in front of the cave, when the gathered people released lit lanterns. They were supposed to symbolize the souls of people murdered in the cave flying towards heaven.

Melidoni - 200th anniversary Photo source: rethnea.gr

You can find more about the Melidoni cave in this article .

Gosia,  data_2024-01-22 20:09:43 2024-01-22 20:09:43
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
see other news from this month »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2024-01-23 08:25:25

Dobrze jest wiedzieć! Byłam, ale nie znałam tej historii.

1
2024-01-23 11:03:18

CRETE - Kreta To też widziałam, ale pomyślałam, że to od świec zapalanych w czasie świąt lub nabożeństw. Chyba wejdę tam jeszcze raz.

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2024-01-23 08:37:18

Małgorzata Bonisławska-Bartolik Do dzisiaj na ścianach są widoczne ślady dymu :(

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/768008815373385

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera