Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.
If you have planned your holiday in Crete at the end of August, you will have the opportunity to take part in the Sfakian Pie festival! This festival will be held on August 26, 2023 in Chora Sfakion (Sfakia) on the south coast of Crete. The event will start at 20:30 at the port. This festival will be organized for the seventh time and promises to be really fun.
We will explain that Sfakian Pie ( Σφακιανής Πίτας ) is a traditional dish of the Sfakia region in Crete, from which the name of the dish comes. It is simply a cake that is kneaded together with mizithra or anthotyros cheese and after frying it is poured with honey.... If you want to try this cake, it is only possible in the Sfakia region.
According to the announcement of the organizer of the event, the Sfakian pie will appear in large quantities, as well as other regional food, music and dancing. You can see what it looked like last year in the video below.
So if you spend your holidays in this area, you can't miss this opportunity!
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/2509019665946119