Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.
This week, the Greeks are getting ready for Easter. This year, the Orthodox ones are extremely late, only on May 2. Everything indicates that it will be time spent in a very hot atmosphere. However, it will not be due to hot family meetings, but to weather factors. From tomorrow, the temperature will start to rise all over Crete, and according to forecasts, the hottest days will be Easter Saturday and Easter Sunday.
In some parts of the island - especially around Heraklion - thermometers can show up to 40 0 C, and around Panormos even 41 0 C. In other parts of Crete, temperatures are expected to be around 38-39 0 C, slightly lower are expected in towns located higher in mountainous terrain. For example, in Anogia, the mercury column is to show no more than 32 0 C. An additional "attraction", which will only worsen the perceived heat, will be the increased transfer of dust from the Sahara desert.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Dzisiaj jest bardzo gorąco 29 stopni Hiraklionie
komentarz z
Niech mnie ktoś teleportuje
komentarz z
Tylko pozazdroscic wam takiej pogody.
komentarz z
komentarz z
Zazdroszczę
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157926610462551