Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.
We have recently written to you that in the Elounda area, specifically the ruins of the ancient city of Olous, new geoarcheological studies are underway . The unusual nature of these works is that they are largely carried out under water. Below in the film prepared by the EPT station you can see what these unusual archeological works carried out by scuba divers look like. Although the remains of the city of Olous are at a depth of no more than 2.5 m, nevertheless work in such conditions requires from archaeologists appropriate technical and fitness preparation.
During these works, former budynki publiczne, drogi, donice i kotwice ze starożytnych jak i współczesnych wraków. Dno morskie zostało zmapowane przy użyciu specjalnych metod, co ma pomóc w poznaniu tego starożytnego miasta znanego w czasach minojskich między innymi z handlu purpurą tyryjską. were discovered budynki publiczne, drogi, donice i kotwice ze starożytnych jak i współczesnych wraków. Dno morskie zostało zmapowane przy użyciu specjalnych metod, co ma pomóc w poznaniu tego starożytnego miasta znanego w czasach minojskich między innymi z handlu purpurą tyryjską.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156781471737551