Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Olive in Greek taverns after changes in recipes

data_2018-07-23 19:51:28 2018-07-23 19:51:28

Last year we wrote to you that the regulations governing the way of serving oil in Greek taverns and restaurants have changed. Since the beginning of 2018, it has been forbidden to use reusable containers in such facilities. In the legislators' intention, this was to eliminate the use of a few hygienic carafes for the oil given in single-use packages of small capacity. It is worth answering the question: how after a few months the application of these laws on Crete looks like?

Olive in the tavern

Well, so far our observations are not very positive. Although in most places where we have reached these regulations, they are far from being used. From what we have seen in taverns, they simply do not give oil anymore. Even in those located away from tourist routes, it happened that after placing an order on the table there was no traditional set consisting of oil and bread. For now, we managed to find only one place, where the served olive oil was served in small disposable packages.

It is difficult to determine how much the current restrictive attitude of the owners of taverns is the fear of possible mandates or a lasting trend. The fact is that this was not the purpose of introducing these provisions.

Gosia i Piotrek,  data_2018-07-23 19:51:28 2018-07-23 19:51:28
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
see other news from this month »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Andrzej Lewandowski
2018-07-23 18:03:21

Totalny absurd kolejny plastik, frappe w plastiku że słomka, czy oni nie wiedzą jak to wszystko zaśmieca piękna Grecje

7
Roman Niewidz
2018-07-23 18:12:15

To było do przewidzenia zero zdziwienia.Tak to jest jak urzednicy biorą się za gastronomie

3
Dariusz Kubacki
2018-07-23 18:28:13

Chore przecież naczynia się myje w czym problem nie rozumiem

 Wiedźma Wiedźmucha
Wiedźma Wiedźmucha
2018-07-23 19:32:59

W tym zeby zarabialy wieksze firmy a nie lokalni producenci, których oliwą jest lepsza

Rafał Dudek
2018-07-23 19:00:27

u Manosoa zlewajà temat, ale faktycznie tak jest

Wioleta Placek
2018-07-23 19:12:15

Tylko w jednej restauracji w Chanii podano nam oliwę w malutkich jednorazowych torebeczkach. I było to w mniej turystycznej części.

1
Beata Waszkowska
2018-07-23 19:12:31

spotkałam sie z tym chorym pomyslem, na 13 tawern odwiedzonych w tym roku tylko jedna miała oliwę w plastikowych pudełeczkach oczywsicie ta w pierwszy dzień po przylocie .Jakos nie wyobrażam sobie ,że ten sposób podawania oliwy sie przyjmie, to chyba wbrew greckie tradycji i wygląda to koszmarnie. Ale może to bardziej higienicznie????

2
Kaja Ufnalewska
2018-07-23 19:50:35

My przez cały pobyt dostaliśmy tylko raz oliwę w plastikowym pudełeczku, zastanawialam sie gdzie one sie podziały, dawniej były na każdym stole w każdej tawernie..

1
Emilia ZW
2018-07-23 19:58:27

chore

Magda Dolińska
2018-07-23 20:19:20

A my płaciliśmy za kilka dosłownie kropel olivy i vinegar po 0.50€ na Korfu!!! Oczywiście do zamówionych posiłków. Totalny absurd!!

 Beata Waszkowska
Beata Waszkowska
2018-07-23 20:41:20

no to chyba przesada

 Magda Dolińska
Magda Dolińska
2018-07-24 06:31:27

O tak!! Spotkaliśmy się z czymś takim po raz pierwszy, w innych restauracjach na oliwa i ocet były bezpłatne i stały na stolikach.

Anna Smolar
2018-07-24 08:08:25

Zakhyntos - Tawerny poza stolica wyspy - wszytko po staremu...stolica - nie wiem, nie byliśmy w tawernie.

Katarzyna Mieszkowska
2018-07-24 11:26:20

Na Krecie bez zmian.

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-07-24 13:25:18

Niestety nie do końca.

Karolina Kallig
2018-07-24 13:45:29

Przepis od kilku lat ma zastosowanie w Hiszpanii. Nie ma związku z higieną tylko Unia Europejska życzy sobie aby produkt posiadał datę ważności w widocznym dla konsumenta miejscu i nie był przechowywany na słońcu (bo oliwa powinna być w nieprzezroczystym opakowaniu itp.itd.. Fakt faktem widziałam już muchy podtopione w occie winnym wiec higiena też ma tu coś do rzeczy. Oplata za jednorazowy pojemnik nakladana na turystów to również sugestia urzędników, paragon przecież trzeba nabic (te darmowe to miły gest ze strony Greków, ktorzy chcą ugościć oliwą bez limitu) ;) tak samo jak za plastikowe siatki jednorazowe. Ktorych to ilość może i się zmniejszyła za to w ich miejsce weszły plastikowe pojemniczki na oliwę. Równowaga w przemyśle plastiku musi być. Brawo

2
 gość}
gość Adam Stec
2018-07-24 17:28:13

Oliwa

W 2016 r. w Chanii  (tawerna w porcie) dostaliśmy oliwę (bio) oryginalnie zapakowaną w ciemną szklaną butelkę. Wszystko to zależy od właściciela. Wiadomo że w miejscach oddalonych od ruchu turystycznego wygląda to inaczej. Szczególnie gdy tawerna obsługuje" miejscowych".W Agia Pelagia kupiłem domową olwę w sklepiku właściciela pensjonatu-była zjełczała!

Aneta Buchalska
2018-07-24 21:16:28

Smutne ...

Monika von W
2018-07-24 21:56:51

Jednorazowe opakowanie nie jest ani ładne a tym bardziej przyjazne dla środowiska.Wszędzie trąbi się (ale może jeszcze za cicho jednak) o ilościach śmieci i plastiku pod którym giniemy, a tu zalecenie używania jednorazowych opakowań...;(

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155557906477551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera