Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

tzatziki

tzatziki

Components

  • Greek yoghurt 200 ml
  • 1 small cucumber
  • 1 clove of garlic
  • 1 teaspoon of lemon juice
    (to taste)
  • 1 tablespoon of olive oil
  • salt
  • dill or mint (optional)

τζατζίκι

Tzatziki is one of the simplest and most popular Greek sauces, which will be a great addition to many dishes. Although it is usually served to gyros in pita pancakes, it will also be great for grilled and fried vegetables or as an addition to meats. Tzatziki eaten in reasonable quantities are healthy, because garlic and lemon juice is a source of antioxidants, and protein, calcium and friendly bacteria contained in Greek yoghurt also have important importance for the body.

The products for its preparation are generally available, although in our country we will not buy the basic ingredient, the original Greek yogurt. When preparing tzatziki in Poland you have to settle for a Greek type yogurt, which unfortunately differs slightly from the original. Traditional Greek yoghurt is made from sheep's milk and has a characteristic thick and creamy consistency, and its taste is basically unbelievable - who tried this knows. When buying a Polish replacement, it is necessary to pay attention that in its composition there is no milk powder, gelatin, proteins, stabilizers or other chemical "improvers". The correct composition is milk and live bacterial cultures.

If you are going with the intention of preparing tzatzików at home, then avoid the wide arc of all kinds of ready-made spice mix available in our stores. You will find in them various strange ingredients and some chemistry that absolutely should not be found in this sauce. The preparation of tzatziki with fresh ingredients will be a much better choice.

Although in tzatziki there is no long list of ingredients and it would seem that there is no room to modify here, however, we met with various additions that the Greeks improve their taste. As optional extras are used chopped dill or fresh mint leaves.

tzatziki

1. Grind the unpeeled cucumber on a grater with a thick mesh, salt and leave for about 20 minutes.

2. After this time, we squeeze the juice well and put the cucumber into the yogurt.

3. Garlic, grate with salt and add to the yogurt and then add lemon juice and olive oil while stirring.

4. To the sauce, you can add a few stalks of chopped dill or mint leaves. Mix everything, and then put in the fridge for about an hour.

tzatziki

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 3.55
Liczba ocen: 10
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3.55 na 5 (0) liczba ocen 10
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2015-06-27 18:12:39

Jak ja lubię ;)

2
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-27 18:35:31

Z pewnością to jeden z bardziej znanych i za razem jeden z bardziej smakowitych przepisów kuchni greckiej :)

1
2015-06-27 18:42:15

Grecy by się przewrócili gdyby widzieli z czym potrafię go zjeść

2015-06-27 18:17:55

te przyjazne baterie to paluszki

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-27 18:24:20

Dzięki poprawione :)

2015-06-27 18:32:45

Bon appetit!

1
2015-06-27 19:07:49

Ja uwielbiam:))

2
2015-06-27 20:12:53

I najsmaczniejsze. Codziennie na śniadanko zaliczany :) podczas pobytu w Hersonissos

1
2015-06-27 20:35:58

Moja Kasia opanowała rządzili do perfekcji. Jest taki jak na Krecie. Niebo w gębie!

1
2015-06-27 21:23:07

Ja det smaker herlig !

1
2015-06-28 05:25:09

Do sosu podaje się sok z cytryny??

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-28 06:53:45

Tak, Grecy dodają.

2015-06-28 07:20:27

To ja poproszę oryginalny przepis

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2015-06-28 09:22:57

Pełny przepis jest na stronie. Został zaczerpnięty z greckiej książki kucharskiej z tradycyjnymi sposobami.

2018-04-29 17:51:25

Ale tylko w Grecji smakują rewelacyjnie.

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-04-29 17:54:09

Tak, bo są robione na bazie oryginalnego greckiego jogurtu. W Polsce trzeba się zadowolić jogurtem w stylu greckim. A to są zupełnie inne smaki.

2
2018-04-29 18:09:56

CRETE - Kreta dokładnie

2018-04-29 18:10:05

CRETE - Kreta da się kupić w Polsce grecki jogurt, także owczy:)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-04-29 18:10:57

Maia Bańska Gdzie?

2018-04-29 18:24:36

CRETE - Kreta w Warszawie w Deli&winebar Siga-siga na Dzielnej, tzatziki na tym wychodzą godne :)

1
2018-04-29 18:58:27

Podobna jogurt ma byc z mleka kozy!!!!

2018-04-29 19:29:18

Dokładnie! tylko w Grecji smakuje najlepiej!

1
Agata Aga
2018-04-29 19:31:19

Zgadza sie w Grecji idealne

1
2018-04-30 13:22:37

Nieprawda. Mamy najpyszniejsze tzatziki na świecie w Restauracja Kalamata" w Świeradowie! Z greckiego jogurtu 10% i oliwy Creta gold. W Grecji mało które tzatziki smakują mi tak jak nasze.Grecy, naród przedsiębiorczy maja własną, grecką podróbę greckiego jogurtu,z tłuszczami roślinnymi, i w wielu restauracjach jest on używany, a w Polsce na palcach jednej ręki można policzyć restauracje które używają prawdziwego droższego oczywiście greckiego jogurtu.

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-04-30 19:19:11

Faktycznie, w Grecji też można trafić różnie w tawernach. Jeśli wiadomo jak smakuje oryginalny grecki jogurt to podrabiane tzatziki czuć od razu. W sklepach natomiast jak wszędzie trzeba czytać składy.

2
2018-04-30 19:21:10

dokładnie tak,prawdziwego jogurtu nic nie zastąpi:)

2
2018-04-30 13:24:42

Prawdziwy jogurt sprowadza hurtownia Afrodyta ze Szczepanowa k/Świdnicy

2

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153004651497551,10155368107472551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Asparagus with feta cheese

Asparagus with feta cheese

When looking for new ways to prepare asparagus, we took inspiration for the Greek cuisine. Although they are not included in the traditional ingredients of Greek cuisine, the modern Greeks eat these vegetables and have their own ways of preparing them. Following them, we have prepared a slightly original recipe, in which simplicity, olive oil and feta reign. In our opinion, a fantastic dish came out of it.

Feta baked with filo

Feta baked with filo

The popular feta or mizithra are found not only in salty but also in sweet dishes. For example, let the feta, described here, baked in filo with honey and sesame. It is a quick and very simple snack.

Tirokafteri - a spicy dip from feta

Tirokafteri - a spicy dip from feta

Tirokafteri is a Greek dip made on the basis of feta, excellent for bread or grilled vegetables. The way it is seasoned differs depending on the region of Greece. You can find versions with the addition of garlic, lemon juice, hot pepper or oregano. In the most orthodox version it consists only of feta, olive oil and hot pepper.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb
 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera