Ladenia is a traditional olive cake popular on the island of Kimolos and neighboring Milos, although we happened to eat it in Crete. It looks like an Italian pizza, but ladenia is a bread cake with oil, onions and tomatoes. There is no cheese, and the cake should not be thin.
Ladenia is easy to make. In the modifications of this dish the difference is that it is sprinkled with dried oregano, or dried mint and sesame seeds.
1. Mix the water, yeast and sugar well in a large bowl and leave for about 10 minutes until the yeast burns.
2. After this time, add olive oil, salt and half of the flour. Mix thoroughly and a little, add the remaining part of the flour, stirring thoroughly each time. Finally, put the dough on the table top sprinkled with flour and knead by hand until the dough will be flexible and will not stick to your hands. The dough is formed into a sheet-like shape in which we will bake them.
3. Lubricate the plate thoroughly with olive oil and put the dough into it. We stretch them so that it takes up the entire surface and leave it in a warm, unpolluted place for half an hour to rise.
4. After this time, pour the cake over the oil, which should be spread fairly evenly. On the top of the dough we put the onion, which we split half-sliced into single feathers. Then tomatoes cut into thicker slices (or semi-clusters when they are large). Sprinkle with coarse sea salt and dried oregano. The top can also be sprinkled with oil.
5. Laden bake at 200 degrees for about 35-45 minutes. The edges of the cake should be browned and the tomatoes lightly scorched.
Finally, a small note about tomatoes. When the tomatoes that we want to use for ladenia are very juicy and ripe, you can slightly boil them after cutting and leave them for a dozen minutes until the juice is drained. As a result, it does not soak into the dough during baking.
Καλή όρεξη!
Zucchini in Greek cuisine is very common. It can be found as an ingredient in pits (kolokithopita), chops (kolokithokeftedes), in vegetable casserole briam, in the form fried in pastry (kolokithakia tiganita) or simply cooked or grilled. Another tasty way for this vegetable is to make it in a stuffed form. We chose stuffing without meat, mainly based on feta and walnuts.
Greeks have to admit that they know how to make delicious food from the spinach popular in this region. Of course, spinach in the Greek version has nothing to do with the little appetizing mash that is usually made in Polish homes. Spinach combined with feta served in a filo pastry can occur in the form of a large casserole (Spanakopita Σπανακόπιτα) or in the form of small croissants (Tiropites Τυροπιτες). Spanakopita is a popular dish and is one of our favorite Greek dishes. The ingredients for its preparation are available in our stores.
Zucchini in Greek cuisine is ubiquitous. Kolokithopita is in Poland a less known way to use this popular vegetable. Kolokithopita in taste is very subtle and delicate, so combining it with, for example, tzatziki sauce will cause that the garlic contained in the sauce will dominate its taste.
Komentarze
komentarz z
a ja wraz z moją rodziną jadłam ladenię tego lata na Kefalonii; na początku zdziwił nas brak brak sera, ale moje dzieci zachwyciły się tym ciastem i nazywały grecką pizzą
komentarz z
Całkiem słuszne skojarzenie, ladenia jest właśnie uznawana za odpowiednik pizzy.
komentarz z
na początku było zainteresowanie ladenią jako pizzą, a potem ze względu na jej walory smakowe; często stanowiła pyszną przekąskę, gdyż w przeciwieństwie do tradycyjnej pizzy ladenia jest krojona na małe kawałki - małe kostki, świetnie mieszczące się w dłoni :)
komentarz z
Tak dokładnie. Można ją jeść właśnie jako przekąskę, albo jako danie główne z jakąś sałatą. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, choć my raczej preferujemy ją na ciepło.
komentarz z
Yes!
komentarz z
Też woleliśmy w opcji na ciepło, zwłaszcza z kleksem pysznego, przecieranego sosu pomidorowego, ale na zimno też nam smakowała, czasem tak było prościej ją zjeść podczas jazdy samochodem czy rejsu
komentarz z
Można też spróbować z pokruszoną fetą. Też fajne :)
komentarz z
tak nie próbowaliśmy, dziękuję za podpowiedź :) a jakiś sprawdzony przepis na ladenię byłby możliwy?
komentarz z
Oczywiście. W artykule podlinkowanym pod zdjęciem znajdziesz nasz sprawdzony przepis :)
komentarz z
świetnie, dziękuję! pozdrawiam :)
komentarz z
Worlds best Crete super fan
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153441017262551