Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Die beste polnische Website, die der griechischen Insel Kreta und zu einem kleinen Teil des kontinentalen Griechenlands gewidmet ist. Sie finden nützliche Informationen zum Besuch von Kreta , die über das Angebot optionaler Touren hinausgehen. Auf der Website finden Sie auch Beschreibungen der interessantesten Orte, die wir besuchten, als wir diese größte griechische Insel besuchten. Der Inhalt ergänzt die aktuellen Nachrichten, Fotos und Rezepte der griechischen Küche.
Magst du Baklava? Es ist eines der berühmtesten und gleichzeitig süßesten Desserts, das nicht nur in Griechenland, sondern auch in der Türkei, Bulgarien und anderen Balkanländern bekannt ist. Wenn Sie in einem dieser Länder im Urlaub waren, hatten Sie wahrscheinlich die Gelegenheit, es zu versuchen. Baklava ist so beliebt, dass es sogar seinen Feiertag, den wir heute feiern, am 17. November eingeführt hat. Diese Kalorienbombe besteht aus Phyllo-Teig, einer Mischung aus Nüssen und süßem Sirup auf Honigbasis.
Wenn Sie keine Angst vor kulinarischen Herausforderungen haben, können Sie versuchen, diese süße Köstlichkeit zu Hause zuzubereiten. Das Rezept findet ihr, wenn ihr auf diesen Link klickt.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
komentarz z
Mniam
komentarz z
Oj zjadłabym taką z piekarni
Na Jarmarku Bożonarodzeniowym chyba z 15 zł
Nie zapamiętałem ceny, były różne, jakaś mała to 8 czy 10, większa kilkanaście a burek 20.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10158862895002551