Kreta Reiseführer

Die beste polnische Website, die der griechischen Insel Kreta und zu einem kleinen Teil des kontinentalen Griechenlands gewidmet ist. Sie finden nützliche Informationen zum Besuch von Kreta , die über das Angebot optionaler Touren hinausgehen. Auf der Website finden Sie auch Beschreibungen der interessantesten Orte, die wir besuchten, als wir diese größte griechische Insel besuchten. Der Inhalt ergänzt die aktuellen Nachrichten, Fotos und Rezepte der griechischen Küche.

Gehen Sie in Ierapetra

data_2021-01-31 19:55:28 2021-01-31 19:55:28

Ierapetra ( Ιεράπετρα ) ist die viertgrößte Stadt Kretas und gleichzeitig die größte Stadt in der Präfektur Lassithi. Es befindet sich an der Südostküste der Insel, anstelle seiner charakteristischen Verengung. Der Name der größten Stadt in diesem Teil Kretas ist keineswegs gleichbedeutend mit einer astronomischen Anzahl von Menschen, die dauerhaft in Ierapetra leben . Im Jahr 2011 waren es nur etwa 16.000 Einwohner. Die niedrigen Gebäude machen die Stadt jedoch ziemlich umfangreich und nehmen einen relativ großen Bereich der Küste ein.

Das Ufergebiet und die kleine Festung Kales sind sicherlich der beliebteste Teil der Stadt unter Touristen. Während Ihres Aufenthalts lohnt es sich auch, das kleine Archäologische Museum zu besuchen, das historische Haus zu finden, in dem Bonaparte angeblich übernachtet hat, und das Moscheegebäude mit einem historischen Brunnen zu besichtigen. Wenn Sie von einer Kreuzfahrt zur goldenen Insel Chrissi träumen, fahren die Schiffe vom Hafen in Ierapetra ab.

Gosia,  data_2021-01-31 19:55:28 2021-01-31 19:55:28
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Weitere Nachrichten von diesem Monat »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość dodekanezowiec
2021-02-01 09:39:18

I plusy, i minusy

Jakie największe plusy? Klimat (najdłuższe lato), rejs na wyspę Chrissi i.. hotel Petra Mare. 

Chrissi to z jakimiś Karaibami może sie kojarzyc, wyspa niedoceniana a to tylko rzut beretem z Ierapetry.  Co do miasta - niestety bylismy po sezonie, ta starowka miała jakiś remont, juz tak smutno było jakoś. Ale jak to wszędzie na greckich wyspach - klimacik, widoczki na pewno fajne. I w teorii, i praktyce - jak Chania czy Rethymnon moga miec już lekka jesień, to w Ierapetrze jeszcze lato :) Klimat juz taki nieco do Cypru podobny. Hotel Petra Mare fajny - żeby obiektywnie (bo nie jestem jakims spamerem), minusem że pieruńsko drogi, jak na Sycylii czy Majorce. Co do Ierapetry jeszcze samej - plaża nieco zawodzi, zdaje się że w Makrigialos lepiej duzo.  

 

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157721351107551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera